Isnin, 27 Jun 2016

JOM Bayar Zakat Secara Online dengan PPZ

Syarat Wajib Zakat

Islam
Zakat hanya dikenakan ke atas orang Islam. Bagi perniagaan perkongsian orang Islam dengan bukan Islam hanya peratusan ekuiti orang Islam sahaja diambilkira untuk zakat.
Merdeka
Hamba abdi tidak wajib berzakat kecuali zakat fitrah. Walau bagaimanapun tidak timbul persoalan hamba abdi masa kini, tetapi syarat merdeka masih lagi dikekalkan sebagai salah satu syarat wajib berzakat.
Milik Sempurna
Harta yang dimiliki mestilah sempurna dalam kekuasaan seseorang dan tidak bersangkutan dengan orang lain. Pemilik juga dapat memperlakukan dan memperolehi manfaat daripadanya.
Cukup Nisab
Nisab adalah paras nilai minima yang menentukan samada wajib atau tidak sesuatu harta dikeluarkan. Nisab adalah bersamaan dengan 85 gram emas nilai semasa. Nilainya lebih kurang RM 10,300 (bergantung kepada harga semasa emas)
Cukup Haul
Cukup haul bermaksud genap setahun harta disimpan.
Niat Untuk Berniaga
Syarat ini hanya bagi zakat perniagaan sahaja.

Mengapa Wajib Membayar Zakat

Zakat adalah salah satu daripada rukun Islam yang lima. Ianya diwajibkan ke atas tiap-tiap orang Islam yang cukup syarat-syaratnya. Rukun yang lain ialah Syahadah, Sembahyang, Puasa dan Haji ke Mekah. Zakat adalah diwajibkan ke atas Muslim yang layak untuk membantu golongan-golongan yang memerlukan bantuan. Zakat mula diwajibkan pada tahun kedua Hijrah
Jom klik sini untuk mengira Zakat Pendapatan anda.  Mudah dengan menggunakan Kalkulator Zakat Pendapatan yang telah disediakan oleh Pusat Pungutan Zakat (PPZ). 
Terdapat pelbagai jenis Taksir Zakat didalam laman web PPZ seperti yang tertera di bawah 
Menariknya selain dari pengiraan/ kalkulator pengiraan pelbagai zakat, didalam laman web ini juga anda boleh membuat pembayaran secara online ....di sini saya sertakan manual pembayaran zakat secara online
SELAMAT BERAMAL

Tiada ulasan: