Menurut Umar Al Khattab r.a, ada 9 jenis anak syaitan:
1.      Zalitun
Syaitan ini duduk di pasar dan kedai supaya manusia hilang sifat jimat ceramat. Dia juga menggoda manusia supaya berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu.
2.      Wathiin
Syaitan ini akan pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah SWT.
3.      A'awan
Syaitan jenis ini menghasut sultan / raja / pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan dan kekayaan sehingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.
4.      Haffaf 
Syaitan ini berkawan baik dengan kaki botol. Dia suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat.
5.      Murrah
Syaitan jenis ini berperanan merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yang sukakan muzik sehingga lupa Allah SWT. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamor.
6.      Masuud
Syaitan ini duduk pada bibir-bibir manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yang mula daripada kata-kata.
7.      Daasim
Syaitan ini duduk di pintu rumah kita. Oleh itu, berilah salam sebelum masuk ke dalam rumah walaupun tiada orang di dalamnya. Hal ini kerana jika kita tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumahtangga, suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas memukul isteri, isteri hilang pertimbangan lalu menuntut cerai, anak-anak didera dan bermacam-macam lagi perkara buruk berlaku dalam rumah tangga.
8.      Walahaan
Syaitan jenis ini menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat yang lain.
9.      Lakhuus
Syaitan yang satu ini merupakan sahabat orangg Majusi yang menyembah api / matahari.